Puheenjohtajan päiväkäsky 1/2015

tammikuu 5, 2015 julkaissut Pekka Sillanpää luokkaan Yhdistysasiat.

 

 1. YLEISTÄ

Uusi toimintavuosi on alkanut. Se on yhdistyksen historiassa 58. Viime vuosi oli toiminnan kannalta onnistunut ja samaa linjaa pyritään jatkamaan. Painopisteinä tänä vuonna ovat liikunta- ja maastotoiminnan kehittäminen sekä jäsenien motivoiminen ja aktivoiminen toimintaa kohtaan. Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi ARUssa aloittaa vuonna 2015 historiallisen suuri 13-jäseninen hallitus puheenjohtajineen. Toimihenkilöitä otetaan vielä mielellään mukaan vahvistukseksi.

1.1. TOIMINNASTA YLEENSÄ

Haluamme pitää tarjoamamme toiminnan ajankohtaisena ja maanpuolustusaatetta tukevana. Maastotoiminnan käynnistämiseksi hankinnassa ovat paintball-varusteet, jotka tulevat mahdollistamaan monenlaisen ryhdikkään yhdessä tekemisen maastossa. Myös liikuntatapahtumien määrää ja monipuolisuutta on tarkoitus lisätä, ja mahdollistaa myös kenttäkelpoisuuden mittaaminen.

Otamme vastaan uusia ideoita jäsenistöltä. Laita viestiä yhteyskanaviamme pitkin, jos mielessäsi on sellaista toimintaa, joka sopisi yhdistyksen toiminta-ajatukseen ja aatteeseen. Luonnollisesti kaikki perinteisesti suositut tapahtumat, kuten ampumatoiminta, pidetään kalenterissa vahvasti mukana jatkossakin.

Mikäli sinulla on mielenkiintoa tulla luomaan sisältöä hallituksen ulkopuolisena toimihenkilönä kiinnostusalueellesi, niin ilmaise tämä hallitukselle milloin vain. Se voi hyödyttää sinuakin.

1.2. SINUN AKTIIVISUUTESI ARUN JÄSENENÄ

ARU kuuluu reserviupseeriliittoon, mikä on eräs toimintaamme rahoittava taho. Toimitamme liitolle vuosittain dokumentaatiota aktiivisuudestamme koko maanpuolustuskentällä. Jokaisen yhdistyksen yksittäisen jäsenen panos on tässä tärkeä!

Sinun vuoden 2014 ampumasuoritus tai osallistuminen esim. MPK:n kurssille kartuttaa toimintapisteitämme. Samoin myös RESUL-kuntokortin käyttöönotto ja käyttäminen on tarkastelukohteena. Kaikkien 25. tammikuuta mennessä tietoja toimittaneiden kesken arvotaan maanpuolustushenkinen ja nestepitoinen palkinto sekä ARUn ja piirimme ORUPin legendaariset haalarimerkit kolmelle. Katso tarkemmin tarvittavista tiedoista luvuista 2 ja 3.

 

 1. KURSSEILLE/KILPAILUIHIN OSALLISTUMINEN

Ilmoita allekirjoittaneelle vuoden 2014 osallistumisesi MPK:n kursseille, maanpuolustustapahtumiin, jotoksille tai erilaisiin urheilukilpailuihin. Myös VaPePa toiminta lasketaan mukaan. Kerro seuraavat tiedot:

 • Kurssin/tapahtuman nimi
 • Ajankohta
 • Montako arulaista

 

 1. PROSENTTIAMMUNTA

Prosenttiammunta tarkoittaa vähintään kymmenen laukauksen suoritusta mielivaltaisessa paikassa millä tahansa ampumakilpailuihin kelpaavalla aseella (liipaisin ja tähtäin löytyy). Ilmoita allekirjoittaneelle seuraavat tiedot vuodelta 2014:

 • Ase, jolla ammuit vähintään 10 laukauksen suoritteen

 

 1. RESERVILÄISURHEILULIITON SÄHKÖISEN KUNTOKORTIN KÄYTTÖ

Kuntokortti lienee monille käsitteenä tuttu, mutta sen käyttäminen on saattanut jäädä. Sähköinen kuntokortti on paperikortin tilalle vuonna 2009 tullut RUL:n jäsenille tarkoitettu ammunta- ja liikuntapäiväkirja. Se on suunnattu aivan tavallisen käyttäjän avuksi kenttäkelpoisuuden ylläpitämiseksi ja seuraamiseksi. Kuntokortti pisteyttää liikunta- ja ampumasuoritukset ja laskee niistä automaattisesti jäsenien kuntoisuusluokan jäsenrekisteriin. Ampujien on mahdollista tulostaa ampumapäiväkirjat suoraan kuntokortilta. Jotokset ja marssit merkitään erikseen paikoilleen.

RUL jakaa joka vuosi palkinnot parhaiten menestyneille yhdistyksilleen kuntokortin käytössä. Vuonna 2014 ARU ei menestynyt mairittelevasti piirin sisällä. Vain 35 henkilöä, noin 7 %, oli ottanut kortin käyttöön, kun laajuus piirin ykkösellä oli 20 %. Tänä vuonna nostetaan profiiliamme! Jos siis käyt ampumassa tai liikut vähintään puoli tuntia, niin kirjaa edes yksi suoritus korttiin!

Kuntokortin käyttöönottoa varten tarvitset jäsenkortistasi tai jäsenmaksulaskusta löytyvän jäsennumerosi. Mikäli et löydä numeroasi, ole yhteydessä jasenyys@aru.fi.

Osoite ja ohjeet: http://www.resul.fi/kuntokortti. Kännykälle optimoiduilla sivuilla on näppärä tehdä suoritusmerkintä heti paikan päällä tuoreella muistilla: http://www.resul.fi/m.

Yhdistys huomioi vuoden aikana menestyneimmät kuntokortin käyttäjät. Tästä lisää myöhemmin.

 

 1. NETTISIVU-UUDISTUKSET

ARUn nettisivut www.aru.fi on siirretty uudelle WordPress-julkaisualustalle ja ovat tällä päivämäärällä täysipainoisesti jäsenistön käytettävissä. Sivujen nykyaikaistaminen on käynnissä oleva projekti. Mikäli sinulla on kommentteja sivuihin liittyen, lähetä ne webmaster@aru.fi.

Myös RUL uudistaa vuonna 2015 verkkosivunsa www.rul.fi. RUL:n jäsensihteeri on toivonut yhdistyksiltä kehitysideoita nettisivuja kohtaan. Lähetä ideasi allekirjoittaneelle tammikuun aikana.

Facebook-sivuillamme on tällä hetkellä 79 jäsentä. Hakemuksen voi tehdä linkistä:
https://www.facebook.com/groups/arury/

 

 1. JÄSENDATAA

ARUn varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä pääkaupunkiseudun akateeminen opiskelija. Erota ei tarvitse. ARUn säännöt sanovat seuraavaa (PRH v. 2012): ” Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.”

Jotta jäsen voi kuulua ARUun, tulee maksaa vuosittain postissa laskutettava jäsenmaksu ARUlle eli olla RUL:n jäsen. Akateemisesta ja sijainnillisesta erityispiirteestään johtuen ARUlla on monista muista liiton yhdistyksistä poiketen alakerhoja, joihin monet opiskelevat jäsenet kuuluvatkin. Näistä Hämäläisosakunnan HORes ja Otaniemen yhdistys TERES ovat suurimpia ja aktiivisimpia. Tässä kirjeessä alakerhoja ei sivuta tämän enempää.

Seuraavissa taulukoissa on kuvaajien muodossa tarkasteltu muutamilla mittareilla jäsenjakaumia. Mikäli arvelet, että rekisterissä olevissa tiedoissasi saattaisi olla virhe, voit olla yhteydessä jasensihteeri@aru.fi tai tarkastella ja päivittää tietojasi suoraan itse: https://www.maanpuolustusrekisteri.fi/extranet (tarvitset palvelussa jäsennumerosi).

 

6.1. JÄSENMÄÄRÄ JA SUKUPUOLI

Päivämäärällä 4.1.2015 ARUlla on yhteensä 496 jäsentä. Jäsenistä valtaosa on miehiä kuten kuvan 6.1 diagrammista voidaan nähdä. Tämä on valtakunnallisesti tavallinen jakauma. Tyypillisesti armeijaan menevistä pari prosenttia on naisia. Vuonna 2014 armeijaan hakeutui ennätysmäärä naisia, joten odotamme näkyykö se jäseneksi hakeutuvien naisten määrässä lähivuosina.

sukupuoli

Kuva 6.1. Sukupuolidiagrammi.

On huomionarvoista, että kaikki ARUn toiminta on avointa sekä miehillä että naisille sotilasarvoon katsomatta. Vaatimuksena ei ole muuta kuin jäsenyys.

6.2. SOTILASARVOJAKAUMA

Alun perin, kuten nimi ’ARU’ yhdistyksen perässä antaa ymmärtää, on yhdistys ollut vain akateemisia reserviupseereita varten. Sittemmin, kuten suuntaus yleisestikin Opiskelijain Reserviupseeripiirin alaisissa yhdistyksissä on ollut, on mukaan hyväksytty myös ei-reserviupseerit ja yhdistyksen nimikin on muutettu kuvaamaan paremmin tarkoitusta. Kuvasta 6.2 nähdään, että vänrikki on kuitenkin yleisin jäsenten sotilasarvo, mutta alikersantti tulee heti seuraavana. Armeijaa käymättömien (tai sotilasarvonsa merkinnän unohtaneiden) osuus on myös huomattavan suuri.

Akateemisuudesta (ja opiskelijastatuksesta) ARU on pitänyt kiinni varsinaisen jäsenyyden ehdoissa, kuten edellä todettiin. Näiden ehtojen ulkopuolella ovat ulkojäsenet, jotka hallitus tapauskohtaisesti harkitsee kokouksessa. Ulkojäsenillä on varsinaisen jäsenen oikeudet lukuun ottamatta äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa, eli hallituspaikka ei ole mahdollinen.
sotilasarvot
Kuva 6.2.
Sotilasarvojakauma.

Hajonta on suuri, sisältäen sotilasarvoja sotamiehestä everstiin. Maavoimien ja merivoimien puolustushaaroja ei erotella tässä muuten kuin esimerkiksi aliluutnantin ja matruusien kohdalla. Sen sijaan kersantti ja luutnantti sisältävät henkilöitä kummastakin puolustushaarasta.

Kun rinnakkaiset sotilasarvot lasketaan yhteen, on joukossa upseereita 272 (54,8 %), aliupseereita 134 (27,0 %), miehistöä 46 (9,3 %) ja muita 44 (8,9 %).

6.3. ARULAISTEN PAIKKAKUNNAT

Seuraavasta listauksesta voidaan huomata, että paikkakunnallisesti vahvin edustus arulaisia on oletetustikin pääkaupunkiseudulla. Mutta ARUn jäseniä löytyy myös ympäri Suomen, ja jopa maailman mantereita. Tämä osoittaa sääntöjen toteutumisen, eli jäsenenä voi jatkaa vaikka paikkakunta ja status vaihtuisivatkin.

TOP-10 paikkakunnat

HELSINKI 212
ESPOO 151
VANTAA 28
TURKU 7
KIRKKONUMMI 6
TAMPERE 6
NURMIJÄRVI 5
HÄMEENLINNA 4
RIIHIMÄKI 4
TUUSULA 4

Seuraavaksi eniten

 • 3 jäsentä: Järvenpää, Lahti, Porvoo, Sipoo ja Vihti
 • 2 jäsentä: Dragsfjärd, Hyvinkää, Janakkala, Jyväskylä, Kauniainen, Kerava, Mikkeli, Oulu, Rauma, Seinäjoki, Siuntio ja Vaasa
 • 1 jäsen: Alavus, Asikkala, Hollola, Hyrynsalmi, Inkoo, Juankoski, Keuruu, Kontiolahti, Kotka, Kouvola, Laitila, Laukaa, Lempäälä, Lohja, Loimaa, Luumäki, Mellilä, Mäntsälä, Nummi-Pusula, Orivesi, Pieksämäki, Pirkkala, Savonlinna, Suonenjoki, Valkeakoski ja Varkaus

Lisäksi edustus ulkomailla

 • 2 jäsentä: Viro
 • 1 jäsen: Japani ja Yhdysvallat.

6.4. SYNTYMÄVUOSIJAKAUMA

Seuraavassa kuvassa 6.3 on esitetty jäsenten syntymävuosi. Huippuvuosi määrällisesti on 1984. Kokeneimmat jäsenet taas ovat syntyneitä 40-luvulla. Kuten tästäkin esimerkistä jälleen näemme, ARUn jäsenyyden ei tarvitse loppua tiettyyn elämänvaiheeseen, vaan jäsenyyden voi pitää mukana elämänjäljessä.
syntymavuosi

Kuva 6.3. Jäsenten lukumäärä syntymävuoden funktiona.

On hienoa huomata, että tuoretta voimaa, eli parikymppisiä jäseniäkin joukosta löytyy. Mutta parantamisen varaa suoraan armeijasta kotiutuneiden reserviläisten rekrytoinnissa on. Tiedäthän, että sinäkin voit toimita rekrytoijana. Kannattaa merkitä itsesi jäsenhakemuslomakkeen lisätietoihin rekrytoijana. RUL luovuttaa hyville rekrytoijille rekrytointipalkkioita kunkin vuoden käytäntöjensä mukaisesti.

6.5 JÄSENYYDEN KESTO

Jäsenyyden kesto voi siis olla mitä tahansa. Kuvassa 6.4 nähdään laaja vaihteluväli jäsenyysvuosien suhteen. Mukana ovat vain voimassaolevat jäsenyydet, joten kaikkien aikojen pisin jäsenyys ei välttämättä tästä kuvaajasta selviä. 42 vuotta on kuitenkin varmasti kärkipäässä.
jasenyysaika

Kuva 6.4. Vuosia ARUn jäsenenä (jäsenyys voimassa).

Vuonna 2014 ARUun liittyi yli 40 uutta jäsentä. Tämä ryhmä nähdään kuvaajassa x-akselissa yhden vuoden kohdalla. Voidaan myös nähdä, että 8 vuotta sitten jäsenhankinnassa on ollut merkittävä huippu. Lieneekö kyseessä jokin rekisterien muutos vai poikkeuksellisen hyvää työtä vai maanpuolustusinnon kasvu? Myös 20 vuotta sitten erottuu piikki jäseneksi liittyneiden määrässä. Kukahan tietäisi sen syyn kertoa? Sen jälkeen pudotus jäsenten määrässä onkin huomattava.

 

Kiitoksia yhteistyöstä ja hyvää uutta kuluvaa vuotta!

Maanpuolustusterveisin

Pekka Sillanpää
Puheenjohtaja


Avainsanat: , , , , , , , ,

Vastaa