Ampumatoiminta

ARU järjestää viikoittain vaihtelevia ampumaharjoituksia opiskelijaystävällisillä hinnoilla. Tule mukaan ammuntoihin kehittämään maanpuolustuskykyäsi!

> 70
harjoitusta vuodessa
> 40000
ammuttua laukausta vuodessa
> 150
osallistujaa
harjoituksissa
2
ampumarataa käytössä

Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin ammunnoista esitettyihin kysymyksiin.

Pienoispistooliammuntoihin et tarvitse mitään omia varusteita (tosin hengityssuojaimen käyttö on suositeltavaa kaikissa ammunnoissa). Isompikaliiperisilla aseilla järjestettyihin ammuntoihin tarvitset omat suojalasit ja kuulosuojaimet.

SRA-harjoituksiin ja SRA-kilpailuihin osallistumiseen vaaditaan, että osallistut SRA-kurssille (turvallisen ampujan kurssi). Kursseja voit etsiä mm. MPK:n kalenterista: https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri

ARU:n harjoitukset on hinnoiteltu hyvin edullisiksi verrattuna kaupallisiin ampumaratoihin. Esimerkiksi pienoispistooliammuntaan osallistuminen maksaa 5 euroa (50 laukausta .22LR-aseella), pistooliammunnasta joutuu maksamaan 22 euroa (50 laukausta 9 mm pistoolilla) ja SRA-ammunnoissa maksat 25 senttiä jokaisesta ammutusta pistoolin laukauksesta. Yllämainitut hinnat ovat voimassa yhdistyksen jäsenille. Kaupallisella radalla Helsingissä voit joutua maksamaan esimerkiksi 25 euroa 50 patruunasta ja lisäksi 32 euroa ratamaksua pistoolilla ampumisesta.

Jos hankit omia aseita, niin voit mahdollisesti saada patruunat vieläkin halvemmalla. Aseiden hinnat vaihtelevat hyvin paljon aseesta riippuen, mutta käytetyt aseet maksavat yleensä parista sadasta pariin tuhanteen ja uudet aseet voivat olla muutamasta sadasta vaikka kymmeneen tuhanteen euroon, jos kyseessä on jokin erikoisase. Yleensä pistoolin saa ostettua uutenakin alle tuhannella eurolla ja toiminnalliseen ammuntaan soveltuvan kiväärin voi ostaa uutena reilulla tuhannella eurolla.

Jos olet innostunut jatkamaan ampumaharrastusta pidemmälle, ja hankkinut jo omat suojavarusteet, niin seuraavaksi hyödyllisiä varusteita ovat ampumakäyttöön soveltuva vyö, lipastaskut erilaisille aseille (kivääri ja pistooli) ja jonkinlainen kantolaite (esimerkiksi plate carrier tai chestrig -tyylinen liivi). Jos tiedät minkä pistoolin haluat ostaa, niin vyökotelon ja mm. lippaita voit ostaa itsellesi jo ennen asetta.

Järjestetyissä ammunnoissa sattuu hyvin harvoin haavereita ja yleisimpiä ovat  nyrjähdykset ja pienet haavat, jos esimerkiksi käsi osuu vahingossa radalla johonkin terävään. Jos osallistut toiminnalliseen ammuntaan, niin kaikki osallistujat ovat käyneet aluksi turvallisen ampujan kurssin, jolla opetetaan turvallisen aseenkäsittelyn periaatteet.

Vasenkätiset joutuvat käyttämään hieman eri varusteita, mikä voi rajoittaa esimerkiksi valikoimaa pistoolikoteloiden suhteen. Aseet on yleensä suunniteltu ensisijaisesti oikeakätiselle käyttäjälle, joten joillakin aseilla hallintalaitteiden käyttäminen voi olla vähän kömpelömpää vasenkätiselle ampujalle. Jos ostat omat aseet, niin voit kuitenkin hankkia sellaisen kaluston, missä hallintalaitteet löytyy oikealta puolelta.

Varusmiespalveluksen suorittaminen ei ole vaatimus ampumatapahtumiin osallistumiselle tai urheiluampumaharrastukselle.

Pistoolilla ampumaetäisyydet ovat tyypillisesti 5–25:n metrin haitarissa ja kiväärillä tyypilliset etäisyydet voivat olla 10–300:n metrin vaihteluvälissä.

ARU:n ammunnoissa on ollut osallistujina myös suomea osaamaattomia henkilöitä. ARU:n jäseneksi liittyminen vaatii kuitenkin Suomen kansalaisuuden. Esimerkiksi SRA-kisoissa Suomessa käy mm. virolaisia osallistujia, joten Suomen kansalaisuus tai kielitaito ei ole vaatimus ampumaharrastukselle.

Pistoolit, kiväärit ja haulikot voivat pitää kovaa ääntä ja potkaisu voi tuntua kovalta, jos siihen ei ole tottunut. Rekyylin hallitseminen ja aseisiin tottuminen on kuitenkin tärkeä osa ampujana kehittymisessä!

Tyypillinen pistoolin luoti lähtee piipusta n. 500 Joulen liike-energialla ja kiväärin luodissa voi olla yli 2000 Joulea lähtöenergiaa. Lisäksi aseen lauetessa piipun suulla on hyvin korkea paine, mikä voi vaurioittaa piipun vieressä olevia asioita. Aseet eivät kuitenkaan itsestään voi aiheuttaa tuhoa, vaan turvallisuus on aina ampujasta kiinni. Yhdistyksen järjestämissä ammunnoissa pidetään hyvin tiukkaa linjaa turvasääntöjen suhteen, joten vaaratilanteita ei pääse muodostumaan.

Aseilla voi harrastaa ampumaurheilua ja metsästystä. RESUL:n ampumaurheilulajit ovat tärkeä osa Suomen vapaaehtoista maanpuolustustoimintaa. Lisäksi ampuminen on hauskaa!

Naiset voivat ampua ja pärjätä ampumalajeissa aivan kuten miehetkin. Aseilla ampuminen ei ole erityisen rasittavaa fyysisesti, joten fyysiset erot naisten ja miesten välillä eivät vaikuta yhtä paljon kuin rasittavammissa urheilulajeissa.

Aseluvat myöntää poliisi. Luvanhakuprosessiin voit tutustua poliisin sivuilla: https://poliisi.fi/hae-aselupaa.